Peter R. de Vries

Dus… Peter R. de Vries stopt. In de gevangenissen wordt de polonaise gedanst door de gangen van de cellenblokken. In de hoofdkwartieren van de Nederlandse maffia klinken de bellen: rondje voor de hele zaak! Het bleef nog lang onrustig in de onderwereld, tot diep in de nacht.

Helaas moeten we nog een seizoen de nasale klanken van dit juridische betwetertje aanhoren, tenminste, als je langs SBS6 zapt, want daar begint meneer De Vries eerdaags weer met zijn kunstje. het ‘oplossen’ van misdaden. U bent gewaarschuwd! Als u tijdens uw zapronde de vijf hebt bereikt, gewoon op de zeven drukken, negeer de zes maar, er is toch zelden iets boeiends op.

De Puttense Moordzaak is het epos van meneer De Vries, hij heeft zich er zeven jaar in vastgebeten en door zijn aanhoudendheid en diepgravend onderzoek, zijn de aanvankelijke veroordeelden vrijgesproken. Ook het interview met Joran van der Sloot in de auto was natuurlijk een staaltje journalistiek. Meneer De Vries zal zich er nog jaren genoegzaam mee vermaken tussen de lakens.

Maurice de Hond, niet ongevoelig voor een trend, probeerde het ook eens, met de Klusjesman. Hij haalde bakzeil en moest boeten voor laster, maar Peter R. de Vries is er steeds mee weg gekomen. Ownee… Hij heeft ook een paar keer moeten rectificeren. Maar… een held, dat is zeker!

Zo hebben zijn prachtige beelden vanuit de auto (met wel zeven verborgen camera’s!) geleid tot het oplossen van de zaak van de verzopen Amerikaanse Natalee. Ownee… Ondanks de inspanningen van Peter zag het OM op de Antillen geen aanleiding om een neiuwe zaak te beginnen. Zoals de Officies het zei; “We hebben niks nieuws gezien, behalve dan dat meneer Van der Sloot er een aparte manier van denken op nahoudt.” Daar is Peter verdomme lang mee bezig geweest! Daar is een partij geld in gestoken!

Dan de beelden van Koos Hertogs. Een heldendaad om die uit te zenden! Meneer Hertogs was in 1982 gearresteerd voor meerdere moorden en zat een levenslange straf uit. Misschien niet zo bijzonder, ware het niet dat meneer Hertogs banden onderhield met de vice-president van de Haagse rechtbank en dat zij diensten uitwisselden. Dat onthult die De Vries dan toch maar even!

Goed. De verhalen van Van der Sloot worden door de moeder van Natalee met open mond bekeken, wij moeten dat zien, inclusief haar tranen. Maar volgens mij zijn dat verhalen van een jochie dat stoer wil doen tegenover een vriend, onder het genot van een jointje. Ik vertrouw die van der Sloot niet, dat doet Peter ook niet, dus waarom dit dan wel geloven? We moeten het geloven, omdat het te mooi is om niet waar te zijn.

Koos Hertogs is ook een crimineel, als jong jochie onhandelbaar en na drie moorden al tot levenslang veroordeeld. Dan ben je niet echt een goede seriemoordenaar als je na drie afleveringen al gecanceld wordt. Dertig jaar na dato bekent hij nogmaals de drie moorden en dat contact met die rechter? Stoerdoenerij? Die regelde wel even zijn ex-vrouw als psychiater, zodat Hertogs ook even van bil kon. Owja en hij wist ook vrijspraken te regelen.

Goed, dan vragen we het toch even aan de rechter zelf? Ach, wat jammer… dat gaat niet, want die was net vijf jaar voor de reportage overleden. We moeten het dus weer doen met het verhaal van een wat minder integer figuur en we nemen dat maar voor waar aan. Owja, kemphanen De Roon (pvv) en Teeven (vvd) zien hun kans schoon om ook weer even in de media te komen en stellen nietszeggende Kamervragen, hoppa, kassa!

Als dit de waarheidsvinding is, dan hoef ik de waarheid niet te weten. Het is wel de manier waarop meneer De Vries omgaat met de waarheid. Een eenzijdig verhaal presenteren als zijnde waar. Er zijn een paar van zijn verhalen waar, maar dat wil nog niet zeggen dat al zijn verhalen waar zijn. Telegraaf- en Aktueel-lezend Nederland smult er van en in de Haagse koffieketen wordt er weer schande van gesproken hoe de rechters en opsporingsambtenaren falen. Peter kan het namelijk wel!

Dat meneer De Vries daarvoor met zijn heilige geloof in rechtvaardigheid zelfs een rechterlijk vonnis in de wind slaat, is opmerkelijk te noemen. De rechter had hem het gebruik van beelden verboden op straffe van een dwangsom van € 15.000, maar Peter zond ze toch uit. Een simpele rekensom: met de advertentieinkomsten kon dat lage bedrag (anderhalf bijstandsinkomen) er makkelijk uit.

En ja… Daar doet ook meneer De Vries het uiteindelijk toch voor. Zelfs de rechter kan hem niet tegenhouden, want het recht zal zegevieren. Zijn recht. Het recht van zijn programma, zijn ego en zijn beurs. ondertussen natuurlijk schande spreken over de rechters, over criminelen en ander onraad. Op zijn minst dubbel. Hij beledigt daarmee gewoon de rechter en ondermijnt het vertrouwen in de rechter. Ik heb dat iemand anders ook zien doen met een hoogstaand moraal, laatst nog, een Kamerlid.

Peter R. de Vries stopt. Maar toch weer niet, dat is dan weer jammer. U kunt weer rustig gaan slapen in uw cellen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: