In de hoek

Stil zit hij in het hoekje, zichzelf zo klein mogelijk makend in de schaduw van de muren in zijn rug. Hij houdt zich stil, wilt dat niemand hem ziet, want wat zullen ze nou weer zien? Iets wat hij niet wil uitstralen, iets dat hij zelf niet wil zien. Hoewel hij geen gedachten kan lezen, weet hij wel wat hij ziet. Dat weet hij, daar is hij van overtuigd.

Hoe kan hij dat nou weten, hij kan helemaal geen gedachten lezen. Hij denkt dat gewoon te weten. Anderen zien hem vast net zo erg als dat hij zichzelf ziet. Daar, vanuit zijn hoekje. Met zijn rug tegen de muur, wat zeg ik, met zijn rug tegen twee muren. Ik reik hem als vriend een hand, wil hem uit de hoek trekken omdat hij daar niet thuishoort, kribbig weert hij af.

Niet doen, wel doen, hij voelt zich in zijn hoekje thuis. Veilig, geen gevaar van achteren, alleen van voren, waar hij het kan zien aankomen. Ondertussen zit hij te huilen, zijn hoofd op de knieën, zijn ogen gericht op zijn de ruimte tussen zijn voeten. Het gevaar zou hij niet eens zien aankomen in deze positie, maar zo is het wel veilig. Alleen maar huilend.

Ik ben het gevaar niet, ben op hem afgelopen en hij schrok. Ik pak hem bij zijn elleboog, maar met een woeste ruk trekt hij zijn arm weer terug en slaat hem weer om zijn benen. Ik praat op hem in, maar alles wat ik zie is zijn kruin die nee schudt. Ik ga naast hem zitten, maar dat is ook niet goed, dus ik besluit om verderop te gaan zitten. Twee armlengtes afstand.

Hoewel ik hem niet uit zijn ‘veilige’ hoekje krijg, blijf ik zitten tot het moment daar is. Ongeduldig wacht ik het moment af waarop hij het zegt, die vijf woorden waar ik op wacht. Gewoon, in de hoop dat hij ze zal zeggen. Zachtjes misschien, fluisterend tussen zijn tranen door met een verwrongen stem. Ik wacht op die woorden, het sein om op te staan en een hand te reiken. Vijf woorden maar…

“Haal me hier alsjeblieft weg!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: