Lijn 17

Ik heb een grote sympathie voor lijn 17. Het is een lijn die geen pretenties heeft, die niet echt iets hoeft. Die niet langs de hotspots komt, maar gewoon functioneel zijn nuttige werk doet.

Neem nou de Amsterdamse lijn 17. Uiteraard van het Centraal station, want dat is nou eenmaal nuttig. Niet over de Dam, maar er achterlangs. Dan niet rechtdoor naar het Spui en het Leidseplein, maar meteen de Raadhuisstraat op naar de Westermarkt, weg van het gekrioel in de binnenstad, hop de Rozengracht op.

Dan even een stukje Marnixstraat, even gezellig buurten in de Kinkerstraat en alweer de rechtdoor naar het leidse vermijdend. Leuk, hopla over de Kinkerbrug en dan de Postjesweg op. Zonder pretenties richting het Surinameplein, waar hij lijn 1 ontmoet, die tegen die tijd alles al heeft gezien.

Samen banen ze zich een weg naar Osdorp. Lijn 1 doet het nieuwe gedeelte, lijn 17 het oudere gedeelte, heeft lijn 17 overgenomen van lijn 1 toen die zonodig zijn best moest gaan doen in het nieuwe gedeelte. Nee, geen pretenties, gewoon, een bescheiden route met bescheiden highlights.

Dan de Haagse lijn 17. Niet het Kuhrhaus, maar gewoon ergens bij de haven van Scheveningen beginnen en zo rustig aan zich een weg door de welgestelde gedeeltes van Den haag banen naar het centrum. Rondje door het Zeeheldenkwartier en lekker door naar het centrum.

Rondje om de kerk en over het Buitenhof, maar dan niet naar het centrum, maar er omheen, achter de Hofvijver langs, richting het Centraal Station. En dan weer, waar alle lijnen zich bevechten om zonodig naar het centrum te gaan, rijdt tram 17 door de Rivierenbuurt even snel naar Hollands Spoor.

Meteen Laak in, om zo snel mogelijk Rijswijk even aan te doen. Nuttig stukje daar in de Plaspoelpolder. Gewoon, omweggetje tussen de kantoren door. Overdag en ’s avonds lekker rustig, alleen in de spits druk. Owja, nog een station, Rijswijk. Dan snel langs het winkelcentrum en langs de sportvelden, racen naar Wateringseveld. Begraafplaatsje meepikken onderweg.

Ja, niks geen poeha, gewoon tramlijnen, die lijnen 17.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: