Voor de verandering

Wat veranderde er nou? Wat was er gedaan, gezegd of gebeurd waardoor alles veranderd was? Wat was er eigenlijk veranderd?

Ja, de dingen die er momenteel echt toe deden, die waren veranderd, daar was blijkbaar iets gebeurd waardoor het veranderd was. De vinger er achter krijgen wat er dan gebeurd was? Dat was moeilijk.

Dat maakte het ook niet makkelijker op om de verandering te begrijpen en/of te accepteren. Gewoon niet weten waardoor het veranderd was. Als dat bekend was kon door een tegengestelde handeling de verandering ongedaan worden gemaakt of hersteld worden.

Was dat nodig eigenlijk? Of ging het alleen om het accepteren van de verandering? In dat geval moest de aanleiding nog steeds wel bekend worden, maar hoefde er geen actie ondernomen te worden. Was de verandering goed of niet?

Was het nu beter dan ervoor? De wetenschap dat niet alle verandering negatief is komt naar boven, net als het Cruijfiaanse gezegde ‘elk voordeel heeft z’n nadeel’. Wijsheden, heb je weinig aan om te beoordelen of verandering goed of slecht is… Laat staan voor de acceptatie.

Hij ging dit niet accepteren, erger nog, deze verandering, als die er al was, moest en zou hij terugdraaien. Dit was slecht, want dit was verder weg van wat hij wilde dan voor de verandering, als er al iets veranderd was. Want zelfs dat wist hij niet zeker, misschien zag hij weer spoken.

Dat was de ergste verandering: de verandering die je wel zag, maar die er nooit was geweest. Zomaar een verkeerde interpretatie, zomaar een verkeerd geschoten kronkeltje in de gedachten, een foute steek in het borduursel van de ervaring.

Verandering. Niet altijd een vooruitgang, soms ook gewoon een pain in the ass voor de geest. Geen wonder dat sommige mensen er zo slecht mee om kunnen gaan. Hij kon dat doorgaans wel, maar deze keer? Radeloos en onbeholpen. Onacceptabel, uitzoeken dus en doorgronden die hap.

Als er voor de verandering nou eens even helemaal niks veranderd was? Zou hij erg fijn vinden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: