Tot de maan en terug

Tot de maan en terug. Het doet mij denken aan een verhaal over een mol. Hij wordt ’s nachts wakker en kijkt omhoog naar de maan. Mol ziet de maan en is meteen verliefd op de maan. Mol wil de maan pakken, want de maan is zo mooi.

Mol probeert het door op een heuvel te klimmen, maar valt er vanaf. het wakkergeschrokken konijn komt uit zijn hol en vraagt wat Mol allemaal aan het doen is. Mol vertelt dat hij de maan wil pakken, waarop Konijn antwoordt; “De maan lijkt dichtbij, maar ze is heel ver weg!” Mol is niet overtuigd, hij zal de maan pakken.

Mol pakt een stok, daar moet het dan wel mee lukken. De maan is zo mooi! Met de stok lukt het hem ook niet, want de maan lijkt dichtbij, maar ze is zo ver weg. Mol wil de maan hebben en ziet ineens dat de maan vlak bij de tak van de boom is.

Mol klimt hoog de boom in, nou moet hij wel dichtbij genoeg zijn om de maan te pakken. Op het puntje van de tak reikt hij zo ver als mogelijk en bijna, bijna heeft hij de maan te pakken. Wat is ze mooi! En net, als hij de maan bijna te pakken heeft, valt hij uit de boom.

In de plas waar hij in valt, ziet hij in het gerimpelde water de maan. in duizend stukjes. Verdrietig huilt Mol. Hij heeft de maan laten vallen en nu is de maan kapot. Ze was zo mooi, de maan en nu is de maan in wel duizend stukjes. Huilend zit hij aan de plas en zijn vriendjes komen op hem af om te vragen of alles goed gaat.

Mol zegt dat met hem alles goed gaat, maar dat hij de maan kapot heeft gemaakt en huilt. Eekhoorn wijst naar de lucht waar op dat moment de maan achter een wolk vandaan verschijnt; “Kijk Mol, je hebt de maan helemaal niet kapot gemaakt, daar is ze weer!” Mol is verrukt en kijkt vol bewondering naar de maan; “Wat is ze mooi!”

Mol weet dat de maan heel dichtbij lijkt, maar dat ze te ver weg is om te pakken. De maan is om naar te kijken, niet om te pakken. De maan is mooi, tot de maan en terug is heel veel. Zo veel dat het mooi is, mooi als de maan.

Advertenties

2 responses to “Tot de maan en terug

  • daisyfee

    Ik ken het verhaal… eigenlijk heel triest, het onbereikbare willen bereiken… Maar ik dacht ook tegelijk aan een ander verhaal; over liefde, grote haas met kleine haas, die tegen elkaar zeggen dat ze meer dan van de ander houden, “ik hou meer van jou dan jij van mij” … Ook iets onmogelijks.
    Groet van d!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: