Sinterklaas en protest

Het feest van Sinterklaas komt er weer aan en met Sinterklaas ook weer alle ongein en misverstanden over het Sinterklaas-gebeuren. Elk jaar weer opnieuw en elk jaar weer dezelfde dingen, maar dit jaar viel mij iets op, een klein berichtje in de marge, maar wel een toonbeeld van de tijd. Het gaat over de protesten tijdens de intocht van de Sint in Dordrecht en Amsterdam en ook in een paar andere steden.

Ik weet niet zeker of de protesten bedoeld waren om het aloude beeld van de bisschop en zijn slaven eens te onderstrepen in het licht van racisme en discriminatie, of dat het een protest was tegen de kapitalisering van Sinterklaas. Als het motief het eerste was, wat in Amsterdam het geval leek, dan is het een herhaling van zetten van bijna dertig jaar geleden.

Het was in 1983 dat de Sint in het Noord-Hollandse Hoorn zou aankomen. NOS er bij, Aart Staartjes (de man achter kindertelevisie in Nederland) er bij en hoppa, een groots evenement dat vooral ook reclame voor Hoorn moest zijn. Hoorn kon de reclame gebruiken, want Hoorn was een overloopgemeente, of een groeikenr zoals dat toen heette.

Het jammere was dat er met de vele Amsterdammers die in Hoorn kwamen wonen, ook mensen met een mening meekwamen naar de slaapstad. Bijvoorbeeld meningen die zich in die tijd heel erg fel keerden tegen het opkomende racisme en fascisme in Nederland. De Centrumpartij (CP) was net opgericht en kreeg onder de bevolking steun. Het waren ook de nadagen van de moord op Kerwin Duinmeijer, waardoor de discussie hoog opliep.

De intocht van Sinterklaas was voor de anti-fascismebeweging een mooie gelegenheid om hun issue onder de aandacht te brengen en zij besloten om een tegen-intocht te gaan houden. Zij hadden het plan om met een zwarte Sinterklaas en witte knechten zichtbaar aanwezig te gaan zijn bij de intocht, zichtbaar. Paniek bij de gemeente Hoorn en de NOS was het gevolg. De NOS dreigde onder leiding van Aart Staartjes zelfs om de uitzending vanuit een andere plaats te laten plaatsvinden.

Niet dat Staartjes het oneens was met de demonstranten, maar die achtte het Sinterklaasfeest heiliger en daar moest je met dit soort dingen vanaf blijven. Het ging om de kinderen, het was geen plek voor politiek. Een compromis werd bereikt en de NOS zette naast zwarte knechten ook groene en paarse knechten in, om de nadruk van de huidskleur af te halen.

Misschien is het omdat ik in 1983 in Hoorn woonde en omdat het idee aan onze keukentafel ontsproten is, dat ik niet zoveel heb met het sinterklaasfeest. Ik geloof al sinds heel jong niet meer in Sinterklaas en heb mijn zoon ook altijd wijs gemaakt dat Sinterklaas niet meer bestaat. Hij geloof mij nog steeds niet helemaal, maar liegen heb ik nooit tegen hem gedaan, in de waan laten is in zo een geval iets anders.

Maar de paralellen zijn te trekken tussen nu en 1983 voor wat betreft het aangrijpen van de intocht der intochten voor een politieke boodschap. Er zijn sowieso meer overeenkomsten tussen begin jaren ’80 en nu. Ik noem de economische gesteldheid, het opkomende extreem-rechts en de discussies die gevoerd worden. Ook over Zwarte Piet. Die eerste twee hebben denk ik meer met elkaar te maken en de tweede is een reactie daar weer op.

Niet zo nieuw dus en al helemaal niet origineel. Een beetje ouderwets zou ik zelfs zeggen, net als dat hele Sinterklaas. Doe het maar niet, de doelgroep van Sinterklaas snapt het niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: