Het koffiezetapparaat

Waarom een Senseo of een Nespresso aanschaffen als je al een koffiezetapparaat hebt? Die mag je mij echt eens uitleggen, want ik snap hem niet. Ik ben Gallisch als het gaat om koffie en ik heb op steeds meer plekken te maken met deze apparaten. Bij mijn moeder komt de koffie uit de Nespresso en hoewel het prima koffie is, mis ik er toch een hoop aan. Hetzelfde is bij vrienden, waar de koffie uit de Senseo komt. Op zich een prima bak, maar er is iets dat steekt. De Senseo en de Nespresso zijn dure apparaten met dure cups of pads, maar ja… het blijft automaatkoffie…

Waarom ziet de mensheid dat niet in en kopen we met onze door mode gedreven koppen allemaal dit soort apparaten? Wat is er mis met een goed gezette snelfilterbak? Is het het gemak van de pads en cups? Mooi, dan nu een instructie hoe je een goeie bak snelfilter zet: vul het water tot de 8 (van de kleine maat) en stop een filter in de houder en doe daar vijf scheppen koffie in met een bergje. Aanzetten en klaar. Kind kan de was doen. Denk daarbij even aan de prijs van een pak roodmerk van 250 gram ten opzivhte van de prijs van 250 gram pads of cups en je voelt je als Nederlander ineens een stuk beter.

Toen de Senseo op de markt kwam kostte een bakkie koffie exclusief water en stroom 67 cent, guldens, dat dan weer wel. Even rekenen leerde dat er dus acht bakken uit een knaak (ƒ 2,50) gingen, wat zo ongeveer de prijs van een pak Roodmerk was. Die prijzen liggen nu iets anders en ik gok dat je voor de prijs van een pak Roodmerk nu iets van twaalf bakken Senseo hebt, maar nog steeds gaan er uit een pak Roodmerk meer bakken voor hetzelfde geld. En dan maar klagen dat het leven zo duur is!

Bij Nespresso ligt die verhouding al helemaal raar. Goed, de smaak van de Nespresso mag er wezen, maar als ik de cups qua prijs vergelijk met de blikken Lavazza die ik in mijn percolator (€ 17,50 bij de Ikea), dan kom ik iets lekkerder uit. Overigens smaakt mijn Lavazza wel een stuk prettiger dfan de cups van de Nespresso en mag ik wel zelf bepalen of ik een grote bak wil. Erger nog, ik zet mijn koffie per pint (0,4 l) met twee schepjes koffie en bij de Nespresso heb ik daar 3 cups voor nodig. Tel uit je winst. Sowieso, waar haal je die cuos?

Het allerergste vind ik nog dat keurslijf van de koffieatuomaat. Mensen klagen wel eens op Apple dat ze gedwongen worden om met de iphone of iPod alleen maar met iTunes te werken, maar als het om koffie gaat, dan doen mensen het vrijwillig. Je hebt de keuze uit voorgeprogrammeerde smaken en voorgeprogrammeerde hoeveelheden. Alleen een grote bak of een kleine bak en dat met één of twee pads of cups. Meer mogelijkheden zijn er niet en een bak koffie kan dus maar op vier manieren gezet worden. Hoezo beperkter keuze?

Ik denk dat dat me het meeste stoort, die beperking. Vroeger kon je in de trein een raampje open zetten voor frisse lucht. Heerlijk in de zomer, die wind door de coupé. Tegenwoordig is alles airco en heb je als reiziger geen invloed meer op de temperatuur in de coupé. De conducteur of de machinist zet de verwarming of airco aan en je hebt het er maar mee te doen. Het heeft het treinreizen er niet leuker of prettiger op gemaakt. Men is de controle kwijt over de eigen omgeving. Met de koffie heb ik tegenwoordig hetzelfde. Ik mag blijkbaar niets meer zelf bepalen, of ze vinden gewoon dat ik daar te stom voor ben.

Misschien is het dat laatste ook wel. Ik ben te stom om koffie te drinken. Daarom doe ik het ook zo vaak, maar blijkbaar doe ik het niet goed, want er moet voor mij bepaald worden hoe ik mijn koffie drink. Ik moet het uit een pad of een cup drinken en ik mag niet meer dan zoveel centiliter per keer drinken. Vastgestelde kaders met vrij weinig bewegingsruimte. Ik hou daar niet zo van, beperkingen. Laat staan dat mensen aan mijn koffie komen en voor mij gaan bepalen hoe ik die moet drinken.

Als ik mijn koffie zo sterk wil drinken dat Tsjernobyl er bij verbleekt, dan doe ik dat toch lekker? Laat mij gewoon. Ik hoef niet het gemak van afgepaste hoeveelheden die mij ook nog eens extra geld kosten. Ik wil geen koffie die ik alleen op internet of bij de Bijenkorf (heb ik ook een bloedhekel aan trouwens, aan de Bijenkorf, maar dat is een ander verhaal) kan krijgen. Gewoon, bij de supermarkt om de hoek, daar wil ik makkelijk koffie kunnen halen. Hoezo gemak?

En was het niet juist de automaatkoffie waar Nederlanders zo van gruwelden? Logisch dat we dan thuis allemaal een automaat nemen waar we ook geen invloed meer op hebben. De maatschappij is maakbaar en Philips/DE en Nespresso maken het. Walgelijk, zeker dat Nederland zich er massaal op strot. Gemak dient de mens, maar we leveren op smaak en controle in.Allemaal hadden we een koffiezetapparaat van drie of vier guldentientjes bij de Blokker, decennialang voldeed het en ineens moesten we aan apparaten van honderd euro of meer.

Handig al die automaten voor koffie, maar het blijft automatenkoffie. Duur en voorgekookt. Het leven is inderdaad duur geworden de laatste jaren en minder leuk ook.

Advertenties

2 responses to “Het koffiezetapparaat

  • Freek

    Ik heb sinds kort de filterhouder en de thermoskan weer opgezocht en zet weer heerlijke koppen koffie. Ik heb daardoor nog een Senseo, Nespresso en Espresso-apparaat in de aanbieding…!

  • @draeckensteijn

    Een blog naar mijn hart, kater! Draakie zet koffie op de oldschool methode. Consumeert er liters van. Wil ook nog wel eens experimenteren met zelfbedachte melanges. Eigenlijk zou ik het liefste mijn eigen boontjes malen maar daar ligt dan de grens.

    En om de vulgariteit van Senseo te benadrukken… in het begin was het overal: “Wil je koffie? Wij hebben Senseo!!!”. Nu is het: “Wil je koffie? Het is wel Senseo he..”. De cups verdringen de pads.

    In mijn boekje is een cup nog steeds een BH maat en een pad een zoogcompres.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: