Kinderhelden: Kortjakje

Kortjakje, nog zo een kinderliedje. Wat was er toch met die Kortjakje aan de hand dat ze zo vaak midden in de week  ziek was en alleen op zondag naar de kerk ging? Wel, de verklaring laat zich raden, het is gewoon een hoer en die liggen in bed. Omdat ze ziek zijn inderdaad.

Kortjakje is natuurlijk een bijnaam voor deze sekrete vrouw. Het is een kort jasje dat weinig verhult. Echt iets voor een dame van lichte zede en het past bij haar uitdagende beroep. Dat de dames in uw lokale hoerenbuurt momenteel nog minder aan hebben is des tijds. Toen hadden ze wijd open jasjes aan die met name de buste niet verhulden.

Die Kortjakje was ook niet ziek, maar zo duidde men dat aan. Ze lag op bed en het enige excuus was dat je ziek was. of daar werkte natuurlijk. Thuiswerken had in die tijd toch een andere betekenis en hoorde nog niet bij Het Nieuwe Werken. Ze werkte op bed als hoer en daarom zag je haar doordeweeks niet.

Zuipen, kon dat mens ook, als een temeier. Ow, wacht… een Maleier moet dat natuurlijk zijn, temeier was ze al. Misschien dat ze daarom ook zoveel moeite had om overdag te functioneren en was ze daarom wel ziek. De eerste verklaring lijkt waarschijnlijker, dat ze zoop is ook waarschijnlijk. De vroegere tekst spreekt dat zij “haar hart gaat versterken”. Beetje een vrouw van laag allooi zullen we maar zeggen.

Ja, maar wel op zondag naar de kerk, het schijnheil. Met een dure Bijbel ook nog, er zit immers zilverwerk op de kaft, wat onbetaalbaar was. Ja, onbetaalbaar voor de gewone man, maar niet voor een hoer. Die kon best een dure Bijbel betalen en daarmee mooi gaan zitten zijn in de kerk. Misschien wierf ze daar ook klanten… voor midden in de week, als dat sekreet op haar bed lag.

Ziek… maar ’s zondags niet.

Advertenties

One response to “Kinderhelden: Kortjakje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: