Hekken

Het hek is het ultieme symbool van de zelfbeheersing van de mens, of liever het gebrek daaraan. Of natuurlijk domheid. Overal moeten wij hekken omheen plaatsen en neerzetten om ons tot beheersing te dwingen. Zelfs om de vrije natuur staan hekken heen om aan te geven waar het ophoudt.

Ik heb een hekel aan hekken, net zoals aan deuren, maar dat is een ander verhaal. Maar al die hekken, waarom toch? Vrijwel langs het hele spoor waar ik nu rij staan hekken. Hekken om te zorgen dat mensen niet op het spoor gaan lopen. Ik vraag me af waarom mensen dat zouden doen, maar goed.

Blijkbaar kan de mens zich niet beheersen en is het nodig. Of is het om de mens tegen zijn eigen domheid te beschermen? Vroeger liepen sporen in de steden gewoon door de straat, nu staan er zelfs om de vrije trambanen sporen heen. Zijn wij zo dom om op het spoor te gaan lopen?

Oh, hallo Putten… Ja, maar die hou je toch niet tegen.

Maar zelfs het bos, opdat we goed weten waar de natuur ophoudt en dat we het bos niet uitlopen. Of om aan te geven dat daar privé-erf begint. Lijkt me naar… Woon je aan het bos, grenst het bos aan je achtertuin, ga je een barrière tussen jou en dat bos opwerpen.

Speeltuinen, ook zoiets. Moet dat niet de plek van onschuld en vrijheid van fantasie zijn? Dan gaan we dat behekken? Vreemd eigenlijk, maar het geeft wel aan dat we al van jongs af aan opgevoed worden met het principe van het hek. Net als alles in het leven, leren we dat ook in de microkosmos die de speeltuin is.

Hekjes, hekken en muren, we denken er zelfs mee, is dat niet stom? Zeggen managers tegen elkaar dat ze uit de doos moeten denken, denken we in hekjes… Het zou uitgebannen moeten worden! We stallen alle hekken van Nederland ergens op een groot weiland in Limburg, een hekkenreservaat, zodat onze achterkleinkinderen nog weten hoe eng het was met hekken.

En daar zetten we uiteraard een groot hek omheen…

Advertenties

2 responses to “Hekken

 • @draeckensteijn

  Het hek is in zwang gekomen doordat wij minder goed zijn gaan ruiken. Heel vroeger bakenden wij, net als alle zoogdiertjes, ons territorium af met een straal urine. Aangezien wij steeds rechter op zijn gaan lopen en onze reukzin afnam, kreeg men slechts nog uitgebeten voetzolen na het oversteken van de grens.

  Blijft het probleem dat wij zoogdieren zijn, die territoriaal zijn aangelegd.

  Maar het oude Achterhoekse spreekwoord geeft al aan dat rudimentair er nog steeds behoefte bestaat om back to basic te gaan en het hek het hek te laten.

  “een goede boer pist op zijn eigen erf”

  Verder stel ik voor dat we, indien we terug naar the old days gaan, het beestje bij de naam noemen. Youp van Urine. Zo heet die man.

 • Lou-ter-Lou

  Iedere gek z’n eigen hek :-) ik vind ’t best wel handig, een behoorlijk hek om die speeltuin, zodat niet elke kuitenbijter er in kan poepen. Of dat hek om mijn tuin, zodat mijn sla en worteltjes niet op prille leeftijd al door reeën en hazen gekillt en verorberd worden. Maar over die box kunnen we graag praten hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: