Gratis werken?

Schrikkeldag, de trend lijkt dit jaar te zijn dat we gratis werken, voor nop, omdat we niet extra betaald krijgen. Sjongejonge…. Even nadenken mensen!

Eens kijken. Ik krijg elke maand hetzelfde uitbetaald, los van extra’s zoals vakantiegeld en zo. Dat klopt al niet, want een maand als oktober duurt een dag langer dan november. Erger nog, oktober duurt zelfs drie dagen langer dan een normale februari.

Toch krijg ik in oktober niet extra uitbetaald. Is dat gek? Werk ik dan een dag gratis in januari, maart, mei, juli, augustus, oktober en december? Eigenlijk wel, maar als er één maand is waarin ik juist meer krijg dan waar ik voor werk, dan is het wel februari, schrikkeljaar of niet.

Eigenlijk zou je moeten kijken naar het aantal werkbare dagen. Laat ik al vier dagen aftrekken van de 365 of 366 vanwege Tweede Paas- en Pinksterdag en de Hemelvaartdonderdag en de vrijdag erna. Dis staan vast, dus heb je nog maar 362 dagen dit jaar. Tem opzichte van vorige jaar is dat er nog steeds eentje extra.

Dan ga ik even naar de Kerst kijken, dit jaar op een maandag en een dinsdag, vorig jaar nog precies in het weekend. Scheelt dit jaar twee dagen ten opzichte van vorig jaar. Kijk, daar gaat je gratis dag alweer, we houden er nog maar 360 over, eentje minder dan vorig jaar.

Nog zo eentje is Koninginnedag, dat dit jaar buiten het weekend valt (ook in tegenstelling tot vorig jaar) en we houden nog maar 359 dagen over, tegenover 362 vorig jaar. Nieuwjaarsdag is dan weer een tegenvaller, dit jaar in het weekend, volgend jaar op maandag.

Nou ja, dan trek ik er nog 106 zater- en zondagen vanaf, die ook niet elk jaar precies zo verdeeld zijn en je hebt het aantal werkbare dagen. Je zal dit jaar op minder komen dan vorig jaar of volgend jaar. Je baas rekent er gewoon op dat je twaalf keer dertig dagen in een jaar hebt, vandaar de gelijke uitbetaling. Gemiddeld word je dan per jaar vier dagen teveel uitbetaald, of nee, een hele week zelfs!

Misschien even iets om bij na te denken als je vandaag denkt gratis te werken, die februarimaand is juist in het voordeel van de werknemer. Gewoon even nadenken en je weet dat de quasi-grappige opmerking door de baas n heel erg gewaardeerd zal worden. Sommige grappen zijn slecht, andere kloppen gewoon niet, maar daar kom je alleen maar achter door na te denken en daar ontbreekt het op de werkvloer nog wel eens aan.

Daar hebben we de baas gelukkig voor.

Advertenties

One response to “Gratis werken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: