De Amsterdamse misbruikzaak

Ik word een beetje behoorlijk moe van de reacties op het nieuws over de Amsterdamse misbruikzaak. De reacties hebben allemaal gemeen dat we elkaar proberen te overtreffen n hoe belachelijk we alles vinden wat er naar buiten komt. Dat hij durft te eisen dat de ouders niet mogen spreken, dat hij zich ook maar niet meer kon inhouden. Dan heb ik het nog niet eens over de straffen die voor Robert M. worden verzonnen.

Ik heb er een goede gewoonte van gemaakt om mij niet inhoudelijk uit te laten over zaken die onder de rechter zijn. Dat is een goede gewoonte voor ministers en volksvertegenwoordigers, maar ik heb niets met de scheiding der machten te maken. Ja, ik behoor tot de uitvoerende macht als ambtenaar, maar op die titel spreek ik zelden over de actualiteit. Het gaat mij er meer om dat ik de discussie in de zaak niet volg en dus niet de details van het dossier ken.

Daarnaast heb ik een rotsvast vertrouwen in de rechters in dit land. Ik ken die opleiding en ik meen ook dat er over het algemeen goed onderbouwde uitspraken worden gedaan. Laat het recht maar zijn beloop hebben. Ik heb daar nog wel vertrouwen in. Waarschijnlijk komt het ook omdat ik er iets meer dan gemiddeld vanaf weet en dus snap wat er gebeurt.

Zo kwam er de eis van de verdediging dat de ouders niet mochten spreken tijdens de zaak. Nou ben ik pertinent tegen het spreekrecht van slachtoffers, maar de ouders zijn niet de directe slachtoffers, dat zijn de kinderen en die mogen niet spreken. Zij mogen niet spreken omdat ze niet weten wat ze zeggen, dezelfde reden waarom wij hen zo kwetsbaar vinden. De ouders zouden de kinderen kunnen vertegenwoordigen, maar dan ga je voorbij aan waar het spreekrecht voor bedoeld is.

Een ander ding is dat meneer M. blijkbaar door zijn daden ineens geen rechten meer heeft, als ik zo de reacties om mij heen hoor. De doodstraf kan hij krijgen, ophangen aan zijn kloten. Hallo Kneuterland! Volgens mij leven wij in een rechtstaat en zijn wij maar al te trots dat we hier eerlijke rechtszaken hebben en een open democratie. We zijn maar wat trots dat we geen bananenrepubliek zijn, terwijl het volksricht daar ernstige trekjes van heeft.

Voor mij is de zaak momenteel onder de rechter en zijn daar mensen mee bezig die er meer van weten dan ik. Zij hebben ook een ander moraal dan de meeste mensen, omdat zij zich puur richten op de feiten en niet op de emotie die daarmee gepaard gaat. Zij hebben een wet te hanteren en die wet is met al onze toestemming gemaakt. Ik heb als burger mandaat gegeven aan deze mensen om dit te regelen en i vertrouw hen daarmee. Mij zal je dan ook niet horen over de strafmaat.

Voor anderen zou het wellicht ook handig zijn om zich te onthouden van commentaar op de gang van zaken in deze zaak. Ten eerste ontbreekt het vaak aan kennis, ten tweede zijn er deskundigen mee bezig en ten derde komt een straf er toch wel als dat terecht is. Ik leef in een land waar ik de rechters kan vertrouwen, waar zelfs de grootste misdadiger een eerlijk proces verdient en waar godzijdank geen jury het eindoordeel velt.

Laat deze discussie maar ophouden. Dat het gebeurt is, is al erg genoeg en de dader wordt (indien schuldig) toch wel bestraft, maar dan wel op een manier waar we al ruim een eeuw over hebben nagedacht en die nog steeds werkt. Het is niet aan ons leken gegeven om daar een genuanceerd oordeel over te geven. Ik zie het oordeel van de rechter met vertrouwen tegemoet, ondanks wat ik er zelf van vind.

Advertenties

7 responses to “De Amsterdamse misbruikzaak

 • monvivre

  Ben benieuwd waarom jij pertinent tegen het spreekrecht van slachtoffers bent. En dan heb ik het niet over deze zaak.

  • Poezenbeest

   Het is een prOces waarin de verdachte en de deiten centraal staan. De slachtoffers hebben daar verder niks te zoeken omdat het (afgezien van de afgelegde verklaring over de gebeurtenis) niets toevoegt aan de zaak. Het spreekrecht is er gekomen zodat de slachtoffers hun ei kwijt kunnen, maar met de juridische afwikkeling stoort het alleen maar als er emotie bij komt kijken. Vrouwe Justitia is niet voor niets geblinddoekt.

   • monvivre

    Daar heb je gelijk in. Was benieuwd hoe je erover dacht gezien je hele verhaal hierboven. Je laat me er wel anders naar kijken. Ik ga er zowaar over nadenken. Hou ik wel van. Maar dat is waar ik het gisteren ook al over had. Ik zou er zo slecht in zijn om mijn eigen oordeel er niet in te leggen. Komt denk ik ook specifiek door zo’n zaak als bovenstaande. Ook al is dat heel normaal voor advocaten om dat niet te doen. Ik vind het knap. Ik zou het volgens mij niet kunnen. Weet ook niet of ik dat een goeie zaak van mezelf vindt. En dat voor iemand die jaren met Amerikaanse gevangenen heeft gecorrespondeerd ongeacht wat ze gedaan hadden *schaam*….

 • marcelstoeltie

  Ik ben van mening, en dan spreek ik uit een vaders hart. Dat op het moment dat een figuur als een Robert M aan je kind heeft gezeten. Dat hij dan ieder recht op een proces verspeelt. En dat je hem dan, net als iedereen hem het ergste gunt.

  • Poezenbeest

   Bewijst mijn punt dat de ouders niets in het proces te zoeken hebben. Zelf zou ik ook door het lint gaan als mijn eigen zoon slachtoffer zou zijn, ik zou dan ook geen zuiver oordeel kunnen geven. Toch moet het proces eerlijk verlopen, zoals elk proces en gelukkig sta ik niet voor de moeitlijke keuze om hem te veroordelen.

 • Lou-ter-Lou

  Ik snap je punt. Ieder mens verdient een eerlijk proces. objectief en zonder emotie. Volgens de wetten van het land en zonder gevoelsbeladen vooroordelen. Alleen kan ik wezens die dit soort dingen doen, niet meer als mens of menselijk zien… En ik kan me niet voorstellen dat iemand anders zo’n persoon wél objectief en zonder emotie kan beoordelen. Een rechter is ook een mens en ik zou het verwonderlijk vinden als diegene geheel objectief en gevoelsvrij oordelen kan. Ik heb dus geen heilig vertrouwen in de objectiviteit van rechters/rechtssystemen. Iemand die zoiets doet, is in mijn ogen onmenselijk. En kan wat mij betreft ook zo ‘berecht’ worden. Daarom is het inderdaad maar goed dat ook ik geen rechter ben…

  • Poezenbeest

   Een mooi citaat in deze is dat je de misdadiger moet bestrijden, maar de mens moet behouden…

   Maar ik snap de emotie, zoals hierbiven gezegd, ik zou ook niet weten wat ik zou doen als het mijn kind betrof…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: