Zielige Hellenen

Griekenland is best zielig en heeft dus veel steun nodig van de Europese broeders. De Hellenen hebben ons immers de moderne beschaving gebracht en dat het land nu in rampspoed zit betekent dat wij iets terug moeten doen. Ze zijn zielig, die Hellenen. Hetis geloof ik nog niet zo dat we voedselpakketten samenstellen zoals dat in de jaren negentig voor landen als Roemenië gedaan werd, maar er is iets dat de Hellenen toch minder zielig maakt.

Griekenland is op zich een goede plek om te wonen, dus daar hoeft het niet aan te liggen. Dat hoeft ook geen reden te zijn om in een economische dip te raken of botweg failliet te gaan. Wat dat betreft is er niet iets waar de Hellenen naar kunnen wijzen dat ze in de shit zitten. Ik denk dat wat dat betreft IMF-topvrouw Lagarde ook gelijk heeft als ze de mensen in Athene minder zielig vindt dan kindertjes in Niger.

Dan moet je de oorzaak toch echt bij de Hellenen zelf zoeken en zoals altijd klopt ook deze redenatie. Ik bedoel: de zon schijnt daar gewoon, er is stromend water, ze hebben een riool en een systeem van onderwijs. Vreten is er ook genoeg, alleen kunnen steeds minder mensen dat betalen. Waarom zouden we Griekenland dan helpen? Het land kan ook zichzelf helpen, want geld is er zat.

De omvang van de Helleense economie doet per hoofd van de bevolking niet veel onder aan landen als Nederland, Finland of Duitsland, zo arm zijn de Hellenen niet. Als ik een paar jaar geleden door een stad als Athene liep, dan zag ik daar gewoon luxe jachten liggen, dure auto’s rondrijden en volle terrassen. Het lijkt gewoon goed te gaan met de Hellenen, omkomen van de honger doen ze zeker niet. Gemiddeld dan.

Wat er mis is in de Helleense economie is de verdeling van geld. Er zijn drie partijen die het geld moeten verdelen: de rijken, de minder rijken en de overheid. Het probleem in Griekenland is voornamelijk dat de laatste twee groepen geen geld hebben en daar gaat het land kapot aan. Er is een klassen-economie ontstaan in Griekenland toen bleek dat de overheid geen geld had en grote delen van de bevolking dus ook ineens geen geld meer had.

In een klassen-economie zijn er klassen die wel geld hebben en klassen die geen geld hebben. Het grote verschil met bijvoorbeeld het Rusland van begin twintigste eeuw is dat de overheid nu ook geen geld meer heeft. De onderklasse heeft dus geen centraal apparaat om tegen te protesteren of omver te werpen, dat zou in Griekenland alleen juist de overheid kunnen doen. Als de onderklasse samenspant met de overheid, dan kan er een leuke chemie in Griekenland ontstaan.

Griekenland kent een rijke communistische traditie vergeleken met de andere Eurolanden en dus zou het mij niets verbaasd hebben als er een communistische macht was opgestaan vanuit de onderklasse. Eventueel democratisch, naar een oud-Helleense traditie. Het zou het land in mijn ogen redden als er even een herverdeling van kapitaal zou plaatsvinden en niet alleen de mensen met een slecht fiscaal ethos (ja, ook een Helleens woord) het kapitaal in handen hebben.

De overheid zou dit binnen de censurerende karakter van het EEG-Verdrag deels kunnen bewerkstelligen. Het vergt een communistische geest om rücksichtslos een fiscaal systeem om te gooien en daarin harde keuzes te maken die het geld herverdelen tussen arm, rijk en de overheid. Los van het feit zelfs of de belastingen in Griekenland überhaupt geïnd worden. Een mentaliteitsverandering zou daar best wat uit kunnen maken.

De heersende klasse in Griekenland heeft de grootste politieke invloed en de oplossing drukt vooral op de onderklasse. De huidige Helleense regering kan niet anders dan luisteren naar de bovenklasse en zal dus ook de onderklasse knijpen. Nu blijkt dat daar niks meer te halen valt, staat de regering met de handen in het haar want bij de bovenklasse kunnen ze het niet halen. Om dat te veranderen zal er dus een omslag moeten komen in de Helleense politiek.

De communisten zie ik daar wel toe in staat. Van oudsher zijn het lui die niet luisteren naar de bovenklasse, maar meer naar de onderklasse. Het EEG-Verdrag biedt de borg dat zij niet alles van de bovenklasse kunnen afpakken, maar wel genoeg kunnen veranderen om in ieder geval de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen. Zij kunnen geld herverdelen omdat zij onafhankelijk van de macht van het kapitaal beslissingen kunnen nemen over het kapitaal.

Met de geschiedenis van Griekenland in mijn achterhoofd denk ik dan ook dat het de Grieken zou prijzen als zij de communisten aan de macht helpen. Het is eigenlijk de juiste oplossing om daar een verandering van de economische moraal te bewerkstelligen. Het mag van mij gezien de noodzaak tot snel handelen best met een revolutie, al zullen de wereldmarkten dat niet echt positief oppikken, maar een rascommunist luistert toch niet naar de markt.

Moet Griekenland dan totalitair worden? Communisme staat niet gelijk aan totalitair en zelfs dat zou geen probleem zijn, want een totalitair communistisch regime zou zich toch afzonderen van Europa en dan zijn we ook van het probleem af. Toch hoeft het niet, het gaat niet om het communisme in casu, maar om de denkwijze. Politici in crises zouden zich totaal los moeten maken van de markten en van de bezitters van het kapitaal. En juist daarom dat ik de communisten noem. Als er een andere stroming zou zijn die dat ook deed, dan zou ik die hartelijk als optie meenemen in mijn gedachte.

Maar het is tijd om een politieke omslag in dat soort landen te bewerkstelligen. De enige macht die de onderklasse heeft is haar massa en daarmee kan je de politiek ook beïnvloeden, althans, in een democratie. Laten de Hellenen daar nou wel wat millennia ervaring mee hebben en wees nou eens niet bang voor de naam van iets, maar kijk naar wat zij kunnen bewerkstelligen.

Zielig zijn de Hellenen niet en mijn geld hoeft er ook niet naar toe wat mij betreft. Ze moeten gewoon de juiste keuze maken en eens wat gaan veranderen. Ziek zijn de Hellenen wel, maar niet iedere zieke is ook zielig als hij zichzelf kan genezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: