Mijn sociale milieu evalueren en puzzelstukjes

Het weer leent zich altijd wel voor een gesprek. Het is hier toch altijd te warm, te koud, te nat, te weinig zonnig of wat dan ook te veel of te weinig. Beetje een chronisch onderwerp dat toch echt vaker besproken wordt dan koetjes en kalfjes, althans, als je niet op een veehoudersconferentie bent. Gelukkig hebben we ook een ander geliefd onderwerp, namelijk anderen.

Wij zijn goed in het over anderen hebben, zelfs als (of misschien juist als) de andere er niet bij is. We noemen dat doorgaans ‘roddelen’, hoewel ik ‘mijn sociale milieu evalueren’ ook erg mooi vind. Roddelen klinkt meteen zo negatief, maar dat hangt vast samen met het feit dat we veel over anderen met anderen praten in de negatieve zin.

Allicht dat daar een reden achter zit, dat mogen de sociologen, antropologen of wie dat dan ook bestudeert, bepalen. Anderen zijn nou eenmaal een dankbaar onderwerp, zeker als ze er niet bij zijn om je betoog te verstoren met allerlei dingen als waarheden, uitleggen en dat soort fratsen. Het lult gewoon lekker prettig door als het onderwerp van gesprek zich er niet mee bemoeit.

Of de wetenschap er een verklaring voor heeft? Ja, die hebben ze. Ik ken hem niet, maar ik hoorde er vannacht iets over op de radio (ja, ik luister dat nog) en dus zal er wel een verklaring achter zitten. Vast een of andere evolutionaire drift van vrouwen die nog uit de tijd stamt dat ze niks anders deden dan kruiden zoeken en kinderen baren. Oh, het is vast zoiets.

Tegenwoordig is er nog steeds behoeft aan blijkbaar. Ik hoef niet eens naar mezelf te kijken. Ik heb gelukkig regelmatig medepassagiers die het doen en aangezien die hier niet bij zijn, kan ik hun lekker ten tonele voeren. Wat er wordt besproken laat ik maar achterwege, maar het lijkt een natuurlijke drift. En omdat het natuurlijk is, is het goed.

Soms is het niet leuk als er over je geroddeld (negatief gesproken) wordt, soms is het best komisch om te horen wat de mensen allemaal over je denken. Het is de kunst van het inleggen en we doen het allemaal meer of minder bewust. Aan de hand van gegevens die we wèl weten, leggen we de zelf getekende puzzelstukjes in het plaatje. Zo ontstaat er een totaalbeeld binnen we alles kunnen verklaren.

Zelf heb ik een aantal keer mogen horen wat de fantasie van anderen over mij is. Ik moet zeggen dat anderen toch best creatief zijn in het verzinnen van dingen. Zo wist iemand met grote zekerheid te stellen dat ik buitenlanders/kleurlingen haatte en tot het extreem-rechtse kamp behoorde. Goed, ik zou het normaal als een belediging moeten opvatten, maar je kan er ook de humor van inzien. Ik heb hartelijk gelachen toen zij (zelf een donkere Surinaamse) achter de waarheid kwam.

Ik heb haar in de waan gelaten en ben verder mijn gang gegaan, maar raak daarmee iets anders wat wij ook vaak doen: de stukjes voor anderen inleggen. Zo doen wij ons vaak voor als iets anders dan we zijn of verbloemen of verdraaien de werkelijkheid. Goed, sommige dingen zijn te waar om mooi te zijn, maar de meeste waarheden mogen gewoon gezien worden.

We doen dan, zo denk ik, uit angst voor het verkeerd invullen van die ontbrekende puzzelstukjes door anderen. Ook weer een kunst trouwens. De grap is dat we vaak een combinatie van beiden doen, waarbij dus een leuke wisselwerking ontstaat van hoe wij die ontbrekende plaatjes ingekleurd willen hebben en hoe anderen die toch wel zelf inkleuren.

Altijd boeiende processen die soms tot absurde resultaten leiden, andere keren tot vervelende misverstanden en weer een andere keer tot verrassing of teleurstelling. Maar als je je bewust bent van het proces, dan kan je het gebruiken. Vast wel ergens voor, al is het om het beeld van anderen over jou te begrijpen, het nut van open zijn snappen, of gewoon om eens smadelijk te lachen om de fouten die mensen maken.

Succes met de legpuzzels die het leven rijk is. Het zijn niet alleen de meningen over mensen, maar ook over allerhande onderwerpen, thema’s en nog meer dingen. Als je er maar een mening over kan hebben, dan klopt de puzzel. Ik vind puzzelen in dit verband best leuk, heb er aardig wat plezier in en ik kan misschien wel goed kleuren, hoewel ik er soms ook erg naast zit.

Puzzelen… #LIKE!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: