Moeilijk doen: forensentaks

In de Volkskrant van vanochtend staat het volgende:

“De meest omstreden maatregel uit het Lenteakkoord, de afschaffing van het belastingvoordeel voor forensen, moet nog geregeld worden. Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) van Financiën vond dit te ingewikkeld om nog voor de zomer uit te werken. De afschaffing zou onderdeel worden van het jaarlijkse Belastingplan waarin alle belastingwijzigingen voor het komend jaar staan.”

Fransje Weekers vindt dit te moeilijk om te regelen? Onwil of gewoon onkunde?

Ik denk onkunde, want als staatssecretaris heeft hij gewoon beleid uit te voeren dat de Kamer ondersteunt. Nou ben ik het niet eens met de maatregel, maar dat het te moeilijk is om af te schaffen? Ik weet het niet hoor. Je weet als staatssecretaris toch wel hoe je een wet wijzigt? Anders heb je daar aan het Korte Voorhout een blik ambtenaren voor, die zich richt op wetgeving. Ieder jaar komt er weer een Belastingplan, dat vol staat met de meest achterlijke wijzigingen.

Simpel worden hele regelingen gewijzigd, geschrapt of zelfs hele fundamenten onder regelingen weggeslagen, zonder dat de Kamer (niet gehinderd door enige kennis der materie) ook maar iets tegenwerpt. Zo mag je blijkbaar als ouder (fiscaal) geen kinderen boven de 21 meer in huis hebben (was 30) sinds 2012. Het is een kleine wijziging, maar wel fundamenteel.

Het afschaffen van de forensentaks is ook simpel, maar blijkbaar moeten we het moeilijker maken. Overigens is het technisch geen afschaffen, maar invoeren. Goed, ze hebben het zichzelf moeilijk gemaakt toen ze in 2011 artikel 11 van de Wet LB afschaften (ook al zo een simpele wijziging waarmee een heel fundament werd weggeslagen). Dit was het artikel met allerlei vergoedingen en verstrekkingen van de baas die je belastingvrij kon krijgen.

Nee, er moest een ingewikkeld systeem komen: de werkkostenregeling. De enige die er van profiteert is de directeur-aandeelhouder, die ineens een belastingvoordeel van 1,4% op zijn inkomen ziet verschijnen zonder zich te hoeven verantwoorden. De werknemer op de werkvloer merkt er niks van. Ja, er kan minder belastingvrij van de baas genoten worden.

Maar goed, moeilijk? Ik weet het niet hoor… Over twee weken verschijnt het Belastingplan 2013 waarin weer van alles wordt gewijzigd, gewoon door een tekstje in een langdradig stuk op te nemen. Dit is een lap tekst en eenmaal door de Kamers goedgekeurd zijn er ineens een aantal regels gewijzigd, geschrapt of compleet veranderd. Een kind kan de was doen.

Fransje Weekers, doe eens niet zo lullig en vertel de waarheid. Het is zo belangrijk deze campagne. Zeg gewoon dat je het niet wil en zeg niet dat het lastig is. Zal ik het (als trouwe medewerker van je) eens voordoen? Komt ‘ie:

Artikel 31a van de Wet op de Loonbelasting 1964 wordt als volgt gewijzigd:
In het tweede lid, onder letter a vervalt de zinsnede onder eerste.

Dat is hem, Fransje! Daarmee is een streep gehaald door de belastingvrije vergoeding van woon-werkverkeer per ov. Echt waar! Ja, een paar verwijzingen schrappen, maar daarvoor heb je op de derde verdieping van je ministerie een wetsredactie zitten. En al laat je die verwijzingen ongemoeid, dan nog. De Kamer merkt het niet en de basis is toch weg.

Is dat nou zo moeilijk? Ik denk het niet eerlijk gezegd. Je wil gewoon niet toch? Je hebt gewoon de ballen niet en gaat je dan verschuilen achter dat het moeilijk is? Begrijpt het volk toch niet en de media nemen dat graag over. Ja Fransje, dat je geen draagvlak zou krijgen had je al lang kunnen weten en dat had je ook best aan Marc mogen meegeven toen hij naar het Catshuis ging en later ineens met de oppositie een plannetje voor Europa ging maken (Lenteakkoord).

Maar ga toch niet zeggen dat je het te moeilijk vindt. Of vind je het wel te moeilijk? Is het allemaal te ingewikkeld, als die wetten en zo? Dat je dat dan moet verdedigen en opschrijven… Kan je wel schrijven eigenlijk? Sorry Fransje, maar het is echt niet moeilijk! Je moet nog wel even een paar besluiten intrekken, maar daar kunnen ze je op de derde wel mee helpen.

Ik denk datje gewoon niks snapt van wetgeving eerlijk gezegd, laat staan van belastingen. Als dit al te moeilijk is, hoe wil je dan een heel belastingplan schrijven voor Prinsjesdag? Gaat het je wel lukken? Dat fiasco met vitaliteitssparen, had jij dat geschreven? Als dat zo is, dan snap ik wel dat je die twee regeltjes ook moeilijk vindt. Och Fransje, wat ben jij de weg kwijt daar op dat grote ministerie…

Het is niet ingewikkeld, het is niet moeilijk. Ik heb het je nu voorgedaan, nu aan jou om hem op te nemen in dat belastingplan van je. De Kamer kan hem echt nog wel wijzigen hoor! Ze mogen dat, echt waar! Goed, dat ze toch niet op zitten te letten is een tweede,maar dan heb jij er weer 1,8 miljard bij! Zomaar, gratis! Marc zal trots op je zijn! En Geert, Alexander, Jolande, Arie en de rest ook, je kan scoren!

Niet dat het van mij hoeft hoor, want het slaat verder nergens op en het helpt verder niks. Als je het niet wil, zeg dat dan, want ik wil het ook niet. Maar dat het moeilijk en ingewikkeld is? Nee Fransje, JIJ vindt het misschien moeilijk en ingewikkeld, maar dat betekent nog niet dat het dat ook is. Doe gewoon even je werk, dan blijf ik dat ook voor jou doen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: