Kindertoeslag

Soms snap ik niet dat mensen beloond worden voor het hebben van kinderen, al helemaal niet voor het in het openbaar hebben van kinderen. Kinderbijslag, kindgebonden budget, kortingen voor kinderen op van alles en nog wat… Eigenlijk is het grofweg een schande!

Ik zit regelmatig met schreeuwende kinderen in de trein en tram en als ik dan mij erger aan hun herrie, dan ben ik niet de enige in de trein of tram. Talloze reizigers ergeren zich aan het gezeur, gedrein, gejank en gemekker van die kinderen. Ook de reacties van de ouders laten te wensen over, alsof ng harder schreeuwen dan je kind helpt om de ergernis van je medereizigers weg te werken.

Zo is het in de trein zo dat hoe meer je betaalt, hoe meer luxe je krijgt. Toeslag voor de eerste klasse, toeslag voor een snellere trein, toeslag voor business class. Andersom werkt het dan weer niet, als je minder luxe krijgt, dan betaal je gewoon het normale tarief, een korting voor een wat onaangename reis zit er niet in bij trein- en vliegtuigmaatschappijen.

Toen ik een tijdje geleden met het vliegtuig moest, vroeg ik aan het meisje achter de incheckbalie of ze voor mij een stoel kon regelen aan het gangpad naast een kind dat steeds wilde rennen op de gang en er dus steeds langs moet. Ook een kind dat steeds met het tafeltje achter mijn stoel zat te spelen en de hele vlucht in mijn rug zat te trappen behoorde tot mijn wensen.

Het meisje was stomverbaasd van mijn wensen en vroeg zich af hoe ze dat in vredesnaam moest regelen. “Dat weet ik ook niet”; antwoordde ik; “Maar het is jullie de afgelopen zeven vluchten ook gelukt, dus ik denk dat jullie dat wel kunnen.” Het lukte dus niet en dan krijg je ook dus geen korting. Wel de lasten, niet de lusten; het klinkt als een gemiddeld huwelijk, met kinderen, dat dan weer wel.

Eigenlijk is het dikke onzin dat kinderen gesubsidieerd herrie lopen te maken in mijn coupe. Ik betaal toch iets meer dan die luizige Railrunner van een knaak en wens dan ook iets meer comfort. In Finland hebben ze dat prima opgelost, daar is in de trein een aparte wagon voor kinderen en heb je in de rest van de trein geen last. Je betaalt ook extra voor die wagon, echt niet dat je korting krijgt!

Een wagon met wat zitplaatsen voor de ouders, een heuse speeltuin voor de kleintjes en alle andere voorzieningen die daarbij komen kijken. Een verschoontafel, verlaagde toiletten, een magnetron voor moedermelk of van die bremzoute Olvarithapjes. Kijk, dat is nog eens positieve segregatie! De kinderen en de ouders die zonodig kinderen in het openbaar willen houden lekker apart. Niks op huidskleur selecteren en ‘zwarten’ achterin de bus zetten, maar een aparte wagon voor irritant volk.

In Nederland hadden we ook een keurige segregatie: in de rookcoupe was je verschoond van blèrende kinderen en bejaarde zeikwijven, die roken niet en kwamen dus niet in de rookcoupé. Als je zoals ik in die tijd een eerste klasse-abonnement had, dan was je ook nog eens verzekerd van rust, die chagrijnige driedelige zakenlullen hadden elkaar niets te melden. Voordeel was ook dat de mobiele telefoon niet zo wijdverbreid was en je dus ook geen tiener- en twintigermeisjes hele levensverhalen hoorde vertellen.

De prijs van een treinkaartje zou dus maar eens omlaag moeten naar verhouding tot de ergernis die je gaat ervaren tijdens een treinreis. Per kilometer dat ik het geklaag op de moderne wereld door een bejaarde graftak (zie mijn blog Oma Graftak) moet aanhoren, een cent van de kilometerprijs af. Per jankend of dreinend kind een cent er af, per meid die ik haar vrijdagavondverhaal moet aanhoren twee cent er af. Owja, een kindertoeslag invoeren op treinkaartjes om dit allemaal te bekostigen.

Gewoon het invoeren van het Finse systeem zou al een uitkomst zijn. In een gemiddelde trein zitten iets van tien coupés en dus kan je die best bestempelen voor soorten wensen en mensen. Wil jij de wereld laten weten dat een van je vriendinnen met de vriend van een andere vriendin het nest is ingedoken, ga dan naar coupé 1, wil je klagen over dat alles zo duur wordt en ben je 65+, ga dan naar coupé 2 et cetera. Wil je gewoon rustig van A naar B, ga dan naar coupé 10.

En misschien overdrijf ik een beetje, ik weet dat wel zeker eigenlijk. Ik heb zelf ook een kind, maar dat weet zich altijd wel te gedragen in het openbaar. Het zou ook allemaal een stuk minder erg zijn als ze de asbak weer invoeren in het openbaar vervoer, het scheelt gewoon als ik een genotmiddel tot mij kan nemen tijdens een reis van twee uur. Gewoon in een eigen coupé met andere rokers.

Maar kinderen korting geven omdat ze de rust in treinen, trams, musea, pretparken en vliegtuigen verstoren? Het blijft ergens een raar idee.

Advertenties

8 responses to “Kindertoeslag

 • @draeckensteijn

  Ondanks dat ik zelf vader ben van twee meiden ben ik het met je eens. Ook ik erger me soms aan het gedrag van andermans kinderen. Laatst zat ik in een discussie met een andere ouder over het feit dat er reisorganisaties zijn die kindervrije reizen aanbieden. Ongehoord vond ze dat. Maar ik snap dat. Je gaat op vakantie voor je rust.

  Skandinavie heeft wat mij betreft wel meer goed geregeld. Kinderopvang op het werk. Hoort bij je baan. In Zweden werkt dat zo. Dat schept rust en scheelt geld.

  Waarom moet het zo moeilijk hier.

 • Marijn Fidder

  Ik ben zelf nog zo’n kleine kutkoter. :-)

 • Lou-ter-Lou

  Kan hier niks zinnigs over zeggen. Aan de ene kant denk ik: je hebt wel een beetje gelijk, qua ergernissen. Aan de andere kant echter denk ik: het ligt ten eerste aan de ouders, die zouden hun kinderen ook ‘ns tot orde kunnen brengen (vooral niet roepen) en erop attenderen dat ze niet alleen zijn in de trein (of in het vliegtuig of in de bus, for that matter). En ten tweede zijn kinderen nou eenmaal de toekomst. Ook de jouwe, lieve Poes… Het is belangrijk dat mensen in onze maatschappij kinderen groot brengen. Zouden ze dat niet doen, is ons lot bezegeld. Dat deze kinderkrijgende mensen dan een toeslag krijgen of een korting omdat ze met dat kind cq. die kinderen ook ‘ns naar Nemo of naar oma willen, vind ik persoonlijk een goede zaak. Kinderen zijn belangrijk, hoe je het ook draait of keert. Ook jouw kind… Het is dan te kort door de bocht om te zeggen: “als je kinderen wilt, moet je ook maar lekker zien hoe je het financieel redt” want dan wordt ’t net zoiets als studeren: diegenen met een hoop geld kunnen zich kinderen veroorloven, de rest niet. En dan ligt onze maatschappij over een jaar of tien-vijftien compleet op z’n gat. Een discussie over het opvoeden zelf van die kinderen kunnen we graag nog ‘ns voeren ;-) Sterkte in de trein morgen, sweet cat :-D

 • centraaloplaadpunt

  Mooi idee, maar dan zit ik nog steeds met winkels / winkelcentra of nog erger: Ikea. Die kinders willen mee met hun ouders, ten koste van *mijn* goede humeur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: