Voortgangsbalkjes

Ik kan uren turen naar voortgangsbalkjes op mijn scherm. Niet dat ik daar gelukkiger of blijer van word, maar aangezien ik daar al ettelijke uren van mijn leven aan heb besteed, weet ik dat ik daar uren naar kan kijken.

Ik heb een iMac uit 2007 en die is voor de huidige tijd best langzaam. Mijn computer is namelijk verder niks aan veranderd qua processorkracht of werkgeheugen, maar de software is wel steeds met de tijd meegegaan. De ontwikkelaars van die software bekommeren zich niet meer om bejaarde computers als de mijne en schrijven dus voluit, zonder even te letten op de minder bedeelden qua werkgeheugen en processorkracht.

Het gevolg is dus wel dat alles trager wordt op mijn computer zonder dat ik er iets aan kan doen. Ja, meer werkgeheugen plaatsen misschien, maar dat en zaken als defragmenteren zijn niet echt de klusjes waar ik op zit te wachten. Nou ja, dan maar ergens anders op wachten. Tot een bestand van de ene schijf op de andere gezet is, wachten tot de computer zijn back-up gemaakt heeft, wachten tot een filmpje geconverteerd is… Ik wacht mij wat af met die oude computer van mij, maar dat is nou eenmaal met oude mensen en dingen, die gaan wat langzamer.

Ik wacht mij suf en zit dus te kijken naar voortgangsbalkjes. Een andere keuze heb ik niet echt, want zolang het niet gedaan is wat die computer aan het doen is, kan ik niet verder. Ja, ik kan andere dingen gaan doen, maar ik ben nou eenmaal een man en zolang ik een man ben, heb ik vrij weinig aan dat multi-tasken van mijn computer. Ja, iets in de voorgrond doen en iets op de achtergrond. Maar als ik ergens mee bezig ben, dan wil ik dat het gebeurt en het liefst een beetje snel ook. Snoes zou zeggen dat ik nog niet zo lang op geduld hebben zit en dat klopt ook: ik ben niet zo geduldig.

Die voortgangsbalkjes wekken dan soms ook ergernis, omdat ik wel begrijp wat er moet gebeuren, maar die iMac daar dan weer heel lang over na moet denken. Misschien moet ik wat empathie tonen voor zover dat bij een computer kan en het vanuit zijn of haar standpunt bekijken. Zo’n computer denkt natuurlijk heel anders dan ik. Moet ik ook een beetje rekening mee houden.

Soms vraag ik mij af of hij/zij snapt wat er bij mij gebeurt door die voortgangsbalkjes. Naarmate ze steeds meer verschijnen en steeds langzamer van links naar rechts kruipen, gaat er bij mij ook een voortgangsbalkje lopen. Heel langzaam, maar toch gestaag vult het gekleurde deel het balkje dat langzaam aan bijna helemaal gevuld is.

Het balkje dat aangeeft hoever ik op het punt ben om deze computer te vervangen door een jonger model dat weer even mijn geduld kan bijbenen.


3 responses to “Voortgangsbalkjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: