Velgenstad Den Helder

Het is vrijdagmiddag als wij op het bussenstation van Den Helder staan te wachten op de bus naar de boot die ons naar Texel zal brengen. Om ons onduidelijke redenen duurt het een kwartier voordat we daadwerkelijk met de bus naar de boot naar Texel kunnen, maar de bus sluit nou eenmaal heel krap aan op de boot en niet op de trein.

We ontdekken door dit gebrek aan inzicht van de lokale busmaatschappij wel dat Den Helder dé stad van velgen is…

We zien doorgaans jonge bestuurders van auto’s die je eigenlijk onder de categorie truttenschudder zou scharen, maar die met wat folie o de ramen en vooral mooie velgen toch stoer zijn… voor een twintigjarige dan. We zien kleine paarse boodschappenwagentjes met gouden velgen, wat semi-sportieve wagens in fel oranje met groene velgen en zilverkleurige tweezitters met spinners.

Waar we ook kijken, we zien overal velgen: groen, geel, blauw, paars, velgen die stil lijken te staan, velgen die ronddraaien als de auto stilstaat, vegen die geluid lijken te maken, velgen die glimmen en velgen met spaken. Opeens valt het ons op da het niet alleen jonge bestuurders zijn, maar van alle leeftijden. Ja, wel allemaal mannen, maar wel allemaal met velgen.

Wij krijgen het vermoeden dat er in Den Helder een primitieve competitie is tussen mannetjes-Heldernaren; hij met de grootste velgen is de leider va de groep. We vragen ons af wat de burgemeester dan wel voor een velgen moet hebben. We hebben het niet gezien, we hebben het niet opgezocht, maar goudkleurige spinners op een tractor lijkt ons toch wel het minste.

Maar met kleinere velgen ben je al baas onder de Heldenaren. De Heldenaren meten elkaars’ status af aan de velg en de vrouwtjes selecteren hun mannetjes niet op vruchtbaarheid of hun vermogen om voedsel te vergaren. Nee, de vrouwtjes-Heldernaar zal eerst met je mee naar buiten gaan om jouw velgen te bekijken, nog voordat je haar een zoen op de wang mag geven. Zo werkt dat onder Heldernaren.

Als een Heldernaar trouwt, dan moet de familie van de vrouwtjes-Heldernaar ook eerst een paar glimmend gepoetste velgen als bruidsschat meenemen. Goud, zilver, kamelen… De Heldernaren geven er weinig om, tenzij er velgen op die kameel zitten natuurlijk! Ze zijn ertoe in staat, wij zijn niet naar de Helderse dierentuin geweest, maa wij verwachten daar ezels en lama’s met velgen en tijgers met stoffen dobbelsteentjes om hun nek.

Daar hebben we helaas geen tijd voor. Door de dooiende sneeuw komt onze bus naar de boot aanrijden. Vol verwachting kijken we naar de velgen, maar anders dan zwart van de moddersneeuw zijn ze niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: